Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Herní první pololetí letošního roku

Letošní rok z pohledu her hodnotím pozitivně. Ač se na vydaných hrách podepsaly mnohé odklady, přesto do dnešního dne vyšly hry, které byly parádní. A co nás čeká dál?

Pro připomenutí si dovolím vykreslit, jak vypadal z pohledu her loňský půlrok.

  • leden 2019

Leden roku 2019 začal relativně dobře. Charakterizoval bych ho hláškou ze seriálu Černobyl - not great, not terrible. Za připomenutí stojí Kingdom Hearts 3 a remake Resident Evil 2.Taktéž vyšel dobrý přídavek ke hře Subnautica s podtitulem Below Zero.

  • únor 2020

V únoru vyšla dobře přijatá online akční hra Apex Legends. Hra ovšem trpěla nedostatkem obsahu a nemožností hrát solové hry. Moc se ovšem nepovedl Far Cry New Dawn a bohužel v tomto měsíci vyšel i Anthem. K poslední hře je nutné podotknout, že aktuálně se tvůrci snaží hru přepracovat. Otázkou zůstává, jestli se nejedná jen o pouhou snaho křísit mrtvolu.

  • březen 2019

Herní březen se ovšem povedl. V tomto měsíci vyšly velmi dobré hry jako Devil May Cry 5, nový Division, Risk of Rain 2 a především Sekiro: Shadows Die Twice. Právě Sekiro absolutně dominovalo hodnocení her loňského roku. Bohužel to byla jedna z posledních velmi dobrých her, které loňský rok vyšly.

  • duben - květen 2019

Další měsíce byly chudší. V dubnu vyšlo pokračování budovatelské série Anno, Anno 1800. Dále také akční online hra na motivy stejnojmenného filmu, World War Z, bojovky Mordhau a Mortak Kombat 11. Pozirivně hodnotit jde také konzolovku Days Gone. V květnu vyšla dobře přijatá hra A Plague Tale: Innocence, hra ovšem utrpěla některými otravnými mechanismy. Moc se nepovedl nový Rage a hra z prostředí vesmírné stanice Observation. Layers of Fear 2 zase nedokázalo zopakovat úspěch předchozí hry.

  • červen 2019

A na závěr, červen. V tomto měsíce taktéž nevyšly vyloženě špatné hry, nicméně žádná nebyla natolik zajímavá, aby se vyrovnala Sekiro: Shadow Die Twice. Za zmínku stojí válečné Hell Let Loose a strategická hra They Are Billions.
Suma sumárum, první půlrok loňského roku měl potenciál. Vyšlo především již několikrát zmíněné Sekiro a další hry jako Days Gone, Resident Evil 2 a Devil May Cry 5 nebyly vůbec špatné, ale zase z mého pohledu to nebylo nic, co by mělo wow efekt nebo bych si ty hry chtěl zahrát znovu.
Byl letošní rok lepší?

  • leden 2020

Při pohledu na leden by se zdálo, že ne. V tomto měsíci vyšlo mizerné Warcraft 3: Reforge, což je takový Anthem letošního roku, kde se bohužel nedá čekat, že ta hra bude lepší. Zájem vzbudila hra Temtem, což je vykrádačka Pokémonů. Nicméně, hra narazila na nedostatek obsahu, kdy ve hře po pár hodinách nebylo co dělat. Tvůrci hry ovšem přislíbili postupně uvolňovat další obsah. 

  • únor 2020

Únor nebyl o nic lepší. Vyšlo pokračování Life Is Strange a Zombie Army 4: Dead War. Zajímavé ovšem bylo Darksiders Genesis.

  • březen 2020

Březen už byl o poznání zajímavější. Z akčních her bych rozhodně zmínil Call of Duty: Warzone (i do dnes se jedná o jednu z nejhranějších battle royal her).

Jednou z nejlepších her letošního roku určitě bude Ori and the Will of the Wisps, kdy se jedná o hopsačku s roztomilou grafikou, ale o to nelítostnější hratelností. Taktéž parádní byl nový Nioh 2, ač pocitově mi hra nepřišla tak dobrá jako původní Nioh.

Další akční hrou, která se povedla, je Doom Eternal. Hra splnila přesně to, co by od série Doom čekali všichni, jedná se o akční hru s rychlým spádem, kde se moc neteší příběh. Hře ovšem uškodily skákací sekvence.

Za zmínku stojí i roztomilá hra Animal Crossing: New Horizons na Switch.

Jednoznačně průlomovou hrou v oblasti virtuální reality je pak Half Life: Alyx. Takto detailně zpracovaná příběhová hra jistě nakopne vývoj v oblasti her ve VR. Taktéž je pozitivní, že Valve se připomenul, že umí dělat dobré hry.

  • duben 2020

Duben pokračoval v trendu velmi dobrých her. Začněme novým Resident Evil 3. Hra byla určitě zajímavá, především paséže s Nemesisem, nicméně hře bych vytkl krátkou herní délku a nezajímavý příběh.

Vůbec se nepovedl Predator: Hunting Grounds. Hra byla velmi technicky špatně zpracovaná a nebavila.
Pro mě osobně nejlepší hra letošního roku zatím je remake Final Fantasy 7. Hra mě naprosto uchvátila a díky ní jsem se o univerzum Final Fantasy začal zajímat. Jen je velkou škodou, že hra není moc přístupná pro hráče, co o Final Fantasy moc neví. Hra víceméně nevysvětlí nic a po dohrání budete mít ještě víc otázek než na začátku. Znalost původního dílu je nutností, abyste pochopili co se ve hře děje a kam směřuje. I přesto, že jsem často vůbec netušil, co se z hlediska příběhu děje, bavila mě hratelnost, herní délka a prostředí.
Další dvě hry zmíním dohromady. Jedná se o pokračování XCOM: Chimera Squad a Gears: Tactics. Jedná se o podobné hry v "xcomovském" stylu. Paradoxně mi přijde, že více se hra povedla v Gears: Tactics, nicméně nejedná se o úplně fér srovnání, protože v případě XCOM se jedná pouze o odbočku, zatímco Gears je plnohodnotný díl.
Závěrem, za zmínku stojí taktéž karetní hra od Riot Games, Legends of Runeterra. Hru si můžete zahrát v počítači i na telefonech.

  • květen 2020

Květen již byl o poznání chudší. Za zmínku jistě stojí český počin Someday You´ll Return. Českou vazbu má taktéž vydání definitivní edice Mafie 2 a 3.
Asi nejlepší hrou v tomto měsíci byl Minecraft Dungeons. Hru jde popsat asi jako rodinnou diablovkou. Velkým pozitivem hry je svoboda. Hrou si můžete projít, jak uznáte za vhodné a styly můžete libovolně střídat.

Dále zmíním také upírské pokračování online The Elder Scrolls, Greymoore a rozšíření loňské bojovky Mortal Kombat 11 s podtitulem Aftermath. U poslední zmíněné hry bych snad jen napsal, že přinesla to, co se dá očekávat od série Mortal Kombat, tedy násilí a tuctový příběh. To vše splněno.

  • červen 2020

Červen se nese ve znamení dalšího rozšíření portfólia her od Riot Games, konkrétně o Valorant. Osobně jsem ke hře tedy dost skeptický, protože se jedná o vykrádačku ostatních her. Grafika a schopnosti postav ukradeny z Overwatch, soubojový systém a některé další mechaniky zase z Counter Strike. Zkrátka, hra an mě nepůsobí kompaktním dojmem a nebaví. 
Aktuálně jsem začal hrát Desperados 3. Jedná se o strategickou hru z prostředí westernu, kdy ovládáte skupinu postav. Likvidaci protivníků musíte správně načasovat, abyste nebyli odhaleni. Ač některé herní mechaniky jsou otravné a nepůsobí úplně technicky dobře zpracovaně, tak hra zabaví.
Na závěr jsem si nechal The Last of Us 2. Velmi dobře graficky zpracovaná hra, kterou ovšem sráží některé nedostatky v příběhu a celkově zpracování příběhu jako takového. Díky kombinaci brutality, znázornění prostředí a promyšlenosti toho, co se ve hře děje, se jedná o jednu z nejlepších her letošního roku. Hru jsem podrobněji zpracovával v předchozí recenzi zde: http://www.zdarsky.blog.idnes.cz/c/753469/hodnoceni-dojmu-ze-hry-the-last-of-us-2.html

 

  • Závěr

Závěrem, v letošním půroce vyšly zajímavé a dobré hry, kdy bych s jistotou dokázal tvrdit, že se některá může ucházet o hru roku (ač tedy mým favoritem je Final Fantasy 7 Remake, sorry jako Cyberpunku). Loni to bylo čekání, jestli něco dokáže překonat Sekiro: Shadows Die Twice.
Nutno podotknout, že nás čeká ještě spoustu her, které mají obrovský potenciál, například počítačová verze Death Stranding, Ghost of Tsushima, MMORPG hra New World nebo Cyberpunk 2077. Za čestnou zmínku stojí Destroy all humans, Total War Saga: Troy nebo Star Wars: Squadron. U dalších her jako nový Assassin´s Creed Valhalla zatím nevíme datum vydání.

Autor: Jan Žďárský | středa 1.7.2020 10:06 | karma článku: 3,84 | přečteno: 105x
  • Další články autora

Jan Žďárský

Úpadek herní společnosti Blizzard

V dnešním blogu bych se rád věnoval tomu, proč došlo k úpadku herní společnosti Blizzard, která má ve svém portfóliu značky jako Warcraft, World of Warcraft nebo Diablo.

12.8.2021 v 14:30 | Karma: 10,61 | Přečteno: 324x | Diskuse| Hobby

Jan Žďárský

Recenze MMORPG hry The Elder Scrolls Online

Jako další ze svých článků jsem si vybral hodnocení MMORPG hry The Elder Scrolls Online, jejíž vydání má na starost Bethesda.

30.6.2021 v 15:31 | Karma: 5,99 | Přečteno: 114x | Diskuse| Hobby

Jan Žďárský

Novinky z žánru MMORPG her: New World

V tomto blogu bych se rád věnoval 2 hrám, o kterých jsem si již v minulosti zmiňoval. Jedná se o hry New World od studia Amazon a Ashes of Creation. Teď se budu věnovat první jmenované hře.

24.6.2021 v 16:00 | Karma: 3,12 | Přečteno: 88x | Diskuse| Hobby

Jan Žďárský

Konference Summer Game Fest - pořádná herní nálož

Po delší době herního sucha přišla změna? Včera proběhla videoherní konference Summer Game Fest, kdy byly představeny hry, o kterých budeme číst nebo je hrát v průběhu následujících přibližně 2 let. Povedla se? Ano.

11.6.2021 v 14:00 | Karma: 0 | Přečteno: 55x | Diskuse| Hobby

Jan Žďárský

New World: Nové informace o MMORPG hře od Amazonu

Pomalu se blíží vydání MMORPG hry od studia Amazon New World. Tato hra prošla velkým vývojem, kdy ze začátku hra budila velké obavy, pak přišla řada dobrých rozhodnutí. Jak to se hrou vypadá nyní? Pokusím se na otázku odpovět.

14.5.2021 v 14:00 | Karma: 6,30 | Přečteno: 107x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 135x
Jmenuji se Jan Žďárský. Pocházím z Liberecka. Rád bych se ve svém blogu věnoval počítačovým hrám, které ve volném čase hraji.  

Nejčastěji se věnuji žánru MMORPG her, ale zájem mám také o RPG nebo MOBA hry.

Seznam rubrik