Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konference Summer Game Fest - pořádná herní nálož

Po delší době herního sucha přišla změna? Včera proběhla videoherní konference Summer Game Fest, kdy byly představeny hry, o kterých budeme číst nebo je hrát v průběhu následujících přibližně 2 let. Povedla se? Ano.  

Po delší době, kdy se nic moc nedělo, jsme měli šanci vidět videoherní konference s názvem Summer Game Fest, kde jsme měli možnost sledovat nové i dříve představené herní pecky. Důležitost této herní konference je nezpochybnitelná, protože zde byly představeny hry, které budeme hrát v následujících 2 letech.

Jako první byla představena hra Metal Slug Tactics, kdy tuto herní značku můžeme znát z herní minulosti. Jedná se o oživení této značky, jelikož poslední hra byla vydána v roce 2009. Hra míří primárně na hráče, kteří vzpomínají na tuto herní značku nostalgicky. Herní grafika působí arkádově, kdy nenadchne, ale ani neurazí. Dle herního traileru se bude jednat o tahovou strategii. Z traileru není patrné, na jakých platformách bude hra vydána. Původní Metal Slug můžeme stále nalézt na Steamu, ale dovedu si představit, že se může klidnět jednat o hru na mobilní telefony. Osobně mě tato hra nijak zvlášť nenadchla, takže se asi nebude jednat o něco, kdy bych se na datum vydání těšil, ale ani to nevyvolává nechuť hru hrát.

Dále jsme se dočkali vystoupení Hideo Kojimi, který hovořil o nové edici ke hře Death Stranding. Tento "chodící semilátor", jak tuto hru někteří nazývají, se dočká rozšíření v podobě Director´s Cut. A stejně, jak v případě vydání traileru k původní hře, tak nemáte ponětí, co se zrovna v traileru odehrává. Hideo Kojima si dělá srandu ze své tvorby, protože se zde ukazuje vtip s krabicemi ze série Metal Gear. O hře jako takové jsme se nedozvěděli vůbec nic. Nelze říci, jestli se bude jednat o DLC nebo jestli se bude jednat o rozšíření v podobě nového děje a herních mechanismů, které rozšíří, případně upraví stávající osu hry. Tento přístup můžeme znát z Filmu Zacka Snydera - Liga spravedlnosti. Pravděpodobně taky hru čeká upgrade na předpokládané vydání na nové generaci konzolí, primárně na Playstation 5. Oproti jiným hrám se však zdá, že Director´s Cut bude vydán v nejbližší době a ne za rok nebo déle.

Další hra potěší fanoušky dinosaurů. Nový díl obdrží série Jurassic World: Evolution. Původní hru jsme se mohli zahrát díky hrám zadarmo z obchodu Epic Store, kdy právě první díl byl v nabídce před relativně krátkou dobou. Herní princip je jednoduchý. Spravujete ostrovy, ve kterých musíte vybudovat středisko s co největším profitem. Her s podobným mechanismem je spoustu, nicméně tato hra prozkoumává svět dinosaurů. Osobně neočekávám, že nás ve druhém díle čeká velká změna. Spíš si myslím, že řada herních mechanismů zůstane stejná, ale hra nás bude lákat na vylepšenou grafiku a víc dinosaurů. Hru si podle všeho zahrajeme ještě letos.

Pro fanoušky MMORPG her konference taky něco nabídla. V prvné řadě se jedná o vydání Lost Ark pro západní trh. Osobně nejsem nadšen z asijských MMO her vzhledem k jejich velmi častému obchodnímu modelu, který umožňuje P2W ("pay to win", kdy platící hráč má přístup k lepšímu vybavení, boostům atd.). Dále se mi na asijských MMO hrách nelíbí estetika a design, kdy mužské modely postav jsou navlečeny v celoplátovém brnění a jejich ženské protějsky nosí do bitvy kovové bikiny. Trailer k Lost Ark mě nicméně zaujal spíše tím, jak vypadal herní svět, respektive jeho velikost. Samozřejmě se jedná o cinematic trailer a ne o záběry ze hry, takže je otázka, jak hra bude ve výsledku vypadat, nicméně velikost bitevních polí a počet nepřátel ukazuje, že by se mohlo jednat o velice akční MMO hru.

Dále jsme se dočkali informací ke čtvrté sezóně ke hrám Call of Duty a novému hernímu módu k multiplayerové hře Among Us. 

Z dalších zajímavých her můžeme zmínit například indie hru Salt and Sacrifice. Hra připomíná Dark Souls ve 2D.

Hodně zajímavě vypadá herní trailer ke hře Escape from Tarkov. Kdo tuto hru nezná, ale je fanoušek FPS her s pořádnou kapkou strategie, tak by měl této hře věnovat pozornost. Jedná se o strategickou střílečku, kdy hráč buď může hrát za náhodně vygenerovanou postavu s náhodně vybraným vybavením nebo může hráč vytvořit vlastní postavu, kterou si vybaví zbraněmi a vybavením z obchodu nebo co si přinese ze svých výprav do jedné z lokací, které ve hře jsou. A právě jedna velice zajímavá lokace nyní přibývá, a to ulice města Tarkov. Podle toho, co tvůrci ukázali, tak se bude jednat o velkou otevřenou mapu. Tvůrci ukázali, že nová mapa bude obsahovat otevřené lokace jako jsou parky nebo samotné ulice, ale také různé obchody nebo domy, kde budou probíhat velice intenzivní boje o každý metr. Osobně mám ve hře problém s tím, že vybavení se nachází na pevně stanovených místech každé kolo, takže zkušený hráč ví, kam má jít a kde čekat, aby mohl přepadnout nicnetučící hráče, kteří se nacházejí v blízkosti kýženého vybavení. Kdyby tvůrci do hry přidali to, že každé kolo se vybavení náhodně zjeví na mapě a každý hráč musí opravdu hledat, tak by hra pro mě byla zajímavější, ale takto se mi nechce věnovat hodiny tomu, abych se na každé mapě naučil, kde se nachází to nejlepší a nejhodnotnější vybavení.

Dalším budovatelským simulátorem kromě Jurského parku je hra Two Point Campus od studia Two Point Studios, které je zodpovědné za hru z prostředí nemocnic Two Point Hospital. Tentokrát, jak název napovídá, se nepodíváme do prostředí nemocnic, ale ho školského univerzitního zařízení. Ve hře budeme studenty připravovat v reálných oborech jako je robotika, ale podíváme se i do různých fiktivních oborů jako je výchova mágů nebo rytířů. Na tuto hru si ovšem budeme muset počkat nejspíš až do roku 2022.

Spíše rozporuplné pocity ve mě vzbudila hra The Anacrusis. Jedná se o kooperativní hru, ve které hráč bude spolurpacovat se 3 dalšími lidmi ovládanými postavami ve snaze přežít na velmi poničené vesmírné lodi. Hra se velmi okatě vzhlédla jako duchovní nástupce Left for Dead s grafikou ve stylu Falloutu, ale tato hra zkrátka nepůsobí dobře. Velkou výtku směřuji vůči úplně stejným nepřátelům. Pravděpodobně si jedná o účely natočení traileru, ale ze záběrů to nevypadá, že by nepřátelé vůbec útočili na hráče. Prozatím všechny záběry vypadají tak, že řada nepřátelů běží na místo, kde je zmasakrují. Kromě toho představené lokace na lodi vypadají nudně a osobně byl dal raději přednost Back 4 Blood, což je skutečný duchodní nástupce hry Left for Dead. Tato hra měla ovšem taky premiéru traileru na této konferenci, proto oba trailery vypadají jako den a noc. Asi nechávám na vás, jaké hře byste dali přednost.  

Další díl z anthologie The Dark Pictures byla představena na této konferenci, konkrétně s podtitulem House of Ashes. Jedná se o hororovou příběhovou hru, která má poměrně rozporuplné hodnocení. První díl Men of Medan byl skvělý. Druhý díl, Little Hope, už o něco méně. Nicméně, kdo má rád příběhové survival horory jako byl Until Dawn, tak bych 100% doporučil, aby mu neutekl tento díl. Tentokrát bude hra zaměřena do prostředí války v Iráku. Osobně neočekávám, že hra se nějak zásadně změní své herní mechanismy. Můžeme tedy očekávat lekavé scény, morálně lehké i těžké volby, které budou nebo mohou mít vliv na přežití postav a pomalé prozkoumávání lokace, které bude odhalovat příběh a zlo, které se na určitém místě odehrálo. Tentokrát se dostaneme do zakletého paláce v Iráku, kde nebohé NPC bude vyvražďovat mostrum připomínající Demogorgona z série The Stranger Things.

Hlavně na poli AAA (velké hry s velkým rozpočtem) her jsme se dozvěděli řadu velkých oznámení. Far Cry 6 toho neohalilo úplně tolik, ale vystoupení Giancarla Esposita bylo zajímavé. Tento herec, který ztvárnil padouchy v seriálovém Mandalorianovi nebo v Breaking Bad, hovořil o postavě prezidenta Castilla, který tvrdě převzal vládu. Chová se jako pravý diktátor, proto svoji postavu inspiroval osobou Fidela Castra. Ostatně Kubu tato hra připomíná, ač mohou autoři říkat co chtějí. Bohužel jsme se nedozvěděli nějaké bližší informace týkající se hry.

Předposlední hrou, o které se zmíním, je hra Tribes of Midgard. Díky popularitě her jako Assassins Creed Valhalla, Valheim nebo God of War se v poslední době roztrhává čím dál víc pytel s hrami inspirované severskou mytologií. Hra bude rozdělena do dvou částí. V první části se postavy budou vydávat na výpravy za materiály a vybavení, díky kterým budou zvelebovat svoji vesnici a připravovat obranu na druhou fázi. Druhá fáze bude spočívat v obraně své vesnice, respektive je nutné uchránit srdce Yggdrasilu. Bránit se budeme před nájezdníky, monstry, ale hlavně před obry.

Poslední hra, která byla na konferenci představena, je dlouho očekávaný Elden Ring. Dlouho jsme čekali na nové informace o hře a konečně jsme se dočkali. I jako hráč, který darksoulsovky hraje minimálně, a když už, tak má chuť prohodil ovladač televizí, tak musím říct, že tato hra má takový hype, že se opravdu těším na sledování průchodu touto hrou. Trailer vypadá opravdu dobře a bude se jednat o skvělého nástupce série Dark Souls. Jak jsem říkal, Dark Souls, Bloodborne atd. hraji spíše minimálně, protože pro mě je důležité ve hře sledovat příběh, který je ovšem v takových hrách rozmělněn na nalézání papírků, kde se něco píše, co posouvá příběh. Osobně neočekávám, že tento princip se nějak výrazně změní, nicméně příběh určitě nebude upozaděn, když na něm pracuje G.R.R. Martin, autor knižní série Game of Thrones. Z traileru je patrné, že se bude jednat o mohutný otevřený svět, ve kterém se budeme pohybovat na koni, který nám pomůže pohybovat se horizontálně i vertikálně. Ve hře se setkáme s různými druhy nepřátel. V traileru jsme mohli sledovat řadu z nich, od draků až po zmutované lidi. V traileru jsem si všiml, že hlavní hrdina po většinu času nosí meč (rovný, v jedné scéně byl zahnutý meč), ale v jedné scéně přibyl i štít. Osobně si tedy myslím, že arsenál zbraní se postupem herního času bude rozšiřovat. Soubojový systém hodně připomíná Dark Souls. Oproti Sekiru nebo Bloodborne je o něco pomalejší, spíše zaměřený na preciznost obrany a vhodné zvolení lehkého nebo těžkého útoku. Zaujalo mě také to, že novinkou by mohly být souboje s bossy, které budou vedeny na hřbětu koně. V jedné scéně je vidět, že hlavní hrdina soupeří s drakem, kdy před ním ujíždí na koni, nicméně není jasné, jestli se jedná o skutečný souboj s bossem nebo se jedná jen o určitý segment hry, kde se drak nachází, ale nejedná se o boss fight. 
Poslední důležitou zprávu ohledně Elden Ring je to, že se nebude jednat o konzolovou exkluzivitu, ale vyjde na konzolích i PC. Taktéž bylo odhaleno zamýšlené datum vydání, a to 21. leden 2022.

 

Autor: Jan Žďárský | pátek 11.6.2021 14:00 | karma článku: 0 | přečteno: 55x
  • Další články autora

Jan Žďárský

Úpadek herní společnosti Blizzard

V dnešním blogu bych se rád věnoval tomu, proč došlo k úpadku herní společnosti Blizzard, která má ve svém portfóliu značky jako Warcraft, World of Warcraft nebo Diablo.

12.8.2021 v 14:30 | Karma: 10,61 | Přečteno: 324x | Diskuse| Hobby

Jan Žďárský

Recenze MMORPG hry The Elder Scrolls Online

Jako další ze svých článků jsem si vybral hodnocení MMORPG hry The Elder Scrolls Online, jejíž vydání má na starost Bethesda.

30.6.2021 v 15:31 | Karma: 5,99 | Přečteno: 114x | Diskuse| Hobby

Jan Žďárský

Novinky z žánru MMORPG her: New World

V tomto blogu bych se rád věnoval 2 hrám, o kterých jsem si již v minulosti zmiňoval. Jedná se o hry New World od studia Amazon a Ashes of Creation. Teď se budu věnovat první jmenované hře.

24.6.2021 v 16:00 | Karma: 3,12 | Přečteno: 88x | Diskuse| Hobby

Jan Žďárský

New World: Nové informace o MMORPG hře od Amazonu

Pomalu se blíží vydání MMORPG hry od studia Amazon New World. Tato hra prošla velkým vývojem, kdy ze začátku hra budila velké obavy, pak přišla řada dobrých rozhodnutí. Jak to se hrou vypadá nyní? Pokusím se na otázku odpovět.

14.5.2021 v 14:00 | Karma: 6,30 | Přečteno: 107x | Diskuse| Hobby

Jan Žďárský

Nové informace o MMORPG hře Crimson Desert

Již několikrát jsem sepsal blog na téma MMORPG her, kdy jsem Crimson Desert již opakovaně zmiňoval. Minulý týden vývojáři vypustili na svět video ze záběrů ze hry. Do této doby byl pouze vydán příběhový trailer.

15.12.2020 v 19:16 | Karma: 5,66 | Přečteno: 148x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 135x
Jmenuji se Jan Žďárský. Pocházím z Liberecka. Rád bych se ve svém blogu věnoval počítačovým hrám, které ve volném čase hraji.  

Nejčastěji se věnuji žánru MMORPG her, ale zájem mám také o RPG nebo MOBA hry.

Seznam rubrik