Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Novinky z žánru MMORPG her: New World

V tomto blogu bych se rád věnoval 2 hrám, o kterých jsem si již v minulosti zmiňoval. Jedná se o hry New World od studia Amazon a Ashes of Creation. Teď se budu věnovat první jmenované hře.

Hegemonem MMORPG her v posledních letech je stále World of Warcraft. Activision Blizzard nicméně činí kroky, které tento stav mohou změnit. Důvod? Hra postrádá zábavnost, převládá v ní repetetivnost, a v neposlední řadě činí Blizzard mnoho nepopulárních kroků týkající se herního obchodu.

Sledujme tedy další hry, které by mohly World of Warcraft sesadit z pomyslného trůnu. Ačkoliv, je stále World of Warcraft na trůnu? V mysli mám především prezentovaná data na Twitteru, která tvrdí, že MMORPG hra Final Fantasy XIV překonala World of Warcraft co do počtu aktivních hráčů. Samozřejmě, na tuto informaci je nutné kouknout lehce kriticky. Tato informace není úplně přesná, protože metodika výpočtu aktivních hráčů u Final Fantasy je jiná než u WoW. Konkrétně, Final Fantasy XIV započítává hráče, kteří se do hry zapojili v rámci "trial" verze, která funguje tak, že hráč může hrát zadarmo až do úrovně 60. Zatímco World of Warcraft tyto zkušební účty nezapočítává, jelikož na nich lze hrát pouze do úrovně 20 s řadou dalších omezení.

Osobně mám za to, že World of Warcraft stále stojí na vrcholu žánru, nicméně jeho pozice již není tak neotřesitelná, jak tomu bylo v minulosti. Výhodou nadcházejích i stávajících MMORPG her je to, že jestliže Blizzard nevytáhne hlavu z písku a nebude sázet na pocit nostalgie hráčů v podobě Classic verze hry World of Warcraft (1. června vyšla Classic verze datadisku The Burning Crusade), tak zde vzniká a nadále bude vznikat velká díra na trhu, kterou zaplní někdo, kdo je natolik inovativní, že dokáže zaujmout hráče, aby investovali svůj čas právě do jejich hry.

Než přejdu k hlavnímu tématu svého článku, rád bych se zmínil o dalších koních, které nesmíme "vyřadit" ze hry. Jedná se především o stávající MMORPG hry. Velmi kladně je v posledních měsících a letech hodnoceno právě Final Fantasy XIV, o které jsem se již zmiňoval. V současné době je plánováno rozšíření s názvem Endwalker. Právě Final Fantasy je místem, kam mnoho hráčů World of Warcraft přechází.

Osobně jsem se vrátil k jiné MMORPG hře, a to The Elder Scrolls Online. Musím říct, že mě hra znovu pohltila svojí variabilitou. Hře jde samozřejmě vytknout mnohé, například špatný sociální systém ve hře, kdy třeba guildy neplní funkci sdružování hráčů, aby byl jejich společný průchod hrou co nejzábavnější. Mnohé také neoslovil soubojový systém ve hře. Každopádně, řada věcí a systémů, na kterých hra funguje, je zábavná a dobrá a na popularitě hry to jde vidět.

Za zmínku stojí i další MMORPG hry, nicméně v tuto chvíli bych se rád věnoval 2 nadcházejícím MMORPG hrám, které by mohly promluvit do žebříčku popularity.

Nejprve bych začal s MMORPG hrou New World. Ashes of Creation bych zpracoval až během dalšího článku, kdy uvidím, jestli v nejbližší době vyjdou další informace týkající se vývoje hry.

O hře jsem se již zmiňoval několikrát. V krátkosti, jedná se o akční MMORPG hru z prostředí koloniální doby, ve které budeme hrát za osadníky mířící na ostrov Aeternum. Hra bude zaměřena především na PVE, ale na své si příjdou i PVP hráči. Jaké jsou novinky ze hry?

V poslední době mezi hráči i novináři rezonovala zpráva o herním obchodě, která minimálně budila rozpaky. Jedná se o to, že je plánováno, že v rámci herního obchodu budou prodávány i různé předměty, které budou ovlivňovat kvalitu hry. Kromě jiného se bude jednat i o různé boosty a vylepšení. Okamžitě se nám vybaví slovní spojení "pay to win". A ano, tato hra k tomu má nakročeno. Přes velmi negativní zpětnou vazbu vývojáři prozatím nedali informaci, zda změnili v tomhle ohledu názor. A stejně tak jsem nezměnil názor já. Pokud ve hře tyto pay to win mechanismy budou, tak velmi důkladně zvážím, jestli si hru pořídím. Stačí mi Blizzard, abych byl zklamaný z rozhodnutí vývojářů, které vedou k tomu, že je pak hra nehratelná nebo ani nezkouší maskovat, že z vás nenažraně chce dostat peníze.

Přesto hra jako taková určitě není špatná. V posledních týdnech na Youtube vyšly záběry z dungeonů.

Záběry ze hry nevypadají vůbec špatně. Herní prostředí je velice zajímavé. Jedna věc jde hře vytknout, a to je rozmanitost nepřátel. Zkrátka mi přijde, že řada nepřátel vypadá genericky a dochází k recyklaci modelů nepřátel. Tuto výtku lze přejít, když je hra ve fázi alfa nebo beta testování, nicméně ne, když hra by měla pomalu vyjít (31. srpna). Mnozí hráči hře vytýkají to, že první představený dungeon je až moc lehký. Je pravda, že mechaniky bossů i jiných nepřátel nejsou vyloženě těžké. Jsou opravdu intuitivní a mnoha útokům se lze jednodušše vyhnout, aby vám postava neumřela. Důvod toho, proč dungeon vypadal tak jednodušše, je ale ten, že předpřipravené postavy v rámci bety byly předimenzované, respektive úroveň postavy byla o dost vyšší než úrovně nepřátel. 

Nově byly představené nové dungeony a ve zkratce jich příběh. Sice nevynikají bůhví jakou originálností, ale grafický tým odvedl svoji práci dobře. První lokací, která byla představena, je Amrine Excavation. Jedná se o důl, kam se vydal tým vedený nějakým vědcem, kdy s nimi ostatní ztratili kontakt. A vy se slovy "Zachraňte je, hrdino!" se tam samozřejmě vydáte, abyste objevili, co vědci vykopali za artefakt, který je proměnil v nemyslící bestie, které budete muset zabít.

Další představenou lokací, do které se vydáte, je Dynasty Shipyard, ve které budete válčit v docích a možná i na lodích (což by vzhledem k zaměření hry bylo naprosto logické, nicméně jsme prozatím od vývojářů nedostali žádnou informaci, že by pracovali a vytvářeli modely a fyziku pro lodě, který by mohly být hráčem používány). Další lokací je Garden of Genesis. Taktéž se nejedná o bůhví jak originální lokaci, ale graficky vypadá velice impozantně. Zde se budete snažit vymýtit virus, který napadl místní faunu a flóru a proměnil je ve velké znetvořené bestie.

Kromě toho byly představy i nové zóny. První zónou je Ebonscale Reach, která vyniká graficky zasazením do čínských estetiky. Druhou zónou je Reekwater. Tato zóna má velice zajímavou atmosféru zasazenou do prostředí mokřad, kterou vývojáří zkombinovali s estetikou pirátů.

Do hry New World byla přidána taktéž další zbraň, a to magická rukavice střílející ledové projektily. Amazon ve hře se zbraněmi udělal velký kus práce a přidává další zbraně, ať už na blízko, na dálku nebo magické zbraně, které zvyšují variabilitu toho, co se hráči líbí nebo ne. Samozřejmě lze očekávat, že ve hře bude fungovat tzv. meta (stav hry, jak by se měla hra hrát, např. v tomto kontextu jaké jsou nejlepší kombinace zbraní), kdy hráči budou používat různé návody, co je dle názoru jiných matematicky nejlepší. Osobně doufám, že variabilita bud alespoň na úrovni The Elder Scrolls Online, kde s postravou můžete používat jakékoliv zbraně, ať již používáte kterékoliv povolání.

V posledním videu, ve kterém byly zveřejněny informace, se překvapivě neobjevily víceméně žádné nové informace o PVP. Jak jsem říkal dříve, hra je zaměřena především na PVE. PVP je prozatím zaměřeno na souboje a obléhání ve větších skupinách hráčů (50 versus 50). Osobně jsem doufal, že do doby vydání hry se dozvíme o chystaných arénách, tedy o soubojích v menším počtu hráčů, jak to známe například ze hry World of Warcraft (2 versus 2, 4 versus 4, atd.). To se ovšem nestalo, ale třeba se dočkáme v rámci dalšího vývoje hry nebo v rámci rozšíření.

Závěrem, myslím si, že tato hra má potenciál. Doufám v to, že nenažranost Amazonu nezapřičiní to, že tato hra nastaví agresivní mikrotransakční ekonomický model, který povede k pay to win mechanismů. Blíží se datum vydání, kdy tato hra již byla v minulostí odložena. A nutno říci, že tyto odklady hře prospěly. Tvůrci změnili řadu mechanismů, přidali nové zbraně a předělali nefungující věci, čímž vytvořili hru, která graficky vypadá dobře, ale má jisté neduchy, kdy mají čas do posledního srpna. Ostatně, pokud budete mít štěstí, 20. července běží uzavřená beta hry, takže si ji můžete vyzkoušet.

Autor: Jan Žďárský | čtvrtek 24.6.2021 16:00 | karma článku: 3,12 | přečteno: 88x
  • Další články autora

Jan Žďárský

Úpadek herní společnosti Blizzard

V dnešním blogu bych se rád věnoval tomu, proč došlo k úpadku herní společnosti Blizzard, která má ve svém portfóliu značky jako Warcraft, World of Warcraft nebo Diablo.

12.8.2021 v 14:30 | Karma: 10,61 | Přečteno: 324x | Diskuse| Hobby

Jan Žďárský

Recenze MMORPG hry The Elder Scrolls Online

Jako další ze svých článků jsem si vybral hodnocení MMORPG hry The Elder Scrolls Online, jejíž vydání má na starost Bethesda.

30.6.2021 v 15:31 | Karma: 5,99 | Přečteno: 114x | Diskuse| Hobby

Jan Žďárský

Konference Summer Game Fest - pořádná herní nálož

Po delší době herního sucha přišla změna? Včera proběhla videoherní konference Summer Game Fest, kdy byly představeny hry, o kterých budeme číst nebo je hrát v průběhu následujících přibližně 2 let. Povedla se? Ano.

11.6.2021 v 14:00 | Karma: 0 | Přečteno: 55x | Diskuse| Hobby

Jan Žďárský

New World: Nové informace o MMORPG hře od Amazonu

Pomalu se blíží vydání MMORPG hry od studia Amazon New World. Tato hra prošla velkým vývojem, kdy ze začátku hra budila velké obavy, pak přišla řada dobrých rozhodnutí. Jak to se hrou vypadá nyní? Pokusím se na otázku odpovět.

14.5.2021 v 14:00 | Karma: 6,30 | Přečteno: 107x | Diskuse| Hobby

Jan Žďárský

Nové informace o MMORPG hře Crimson Desert

Již několikrát jsem sepsal blog na téma MMORPG her, kdy jsem Crimson Desert již opakovaně zmiňoval. Minulý týden vývojáři vypustili na svět video ze záběrů ze hry. Do této doby byl pouze vydán příběhový trailer.

15.12.2020 v 19:16 | Karma: 5,66 | Přečteno: 148x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 135x
Jmenuji se Jan Žďárský. Pocházím z Liberecka. Rád bych se ve svém blogu věnoval počítačovým hrám, které ve volném čase hraji.  

Nejčastěji se věnuji žánru MMORPG her, ale zájem mám také o RPG nebo MOBA hry.

Seznam rubrik